Followers

Wednesday, December 21, 2011

KELEBIHAN NIKAH




saat akad nikah ~ dapat PAHALA!
suami peluk isteri ~ dapat PAHALA!
cium isteri ~ dapat PAHALA!
... renung isteri ~ dapat PAHALA!
suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri ~ PAHALA!
suami bernafsu tengok isteri ~ PAHALA!
suami pegang isteri ~ PAHALA!
suami marah isteri (untuk menegur) ~ PAHALA!
suami imamkan isteri ~ BERLIPAT KALI GANDA PAHALA!
suami ajar isteri fardhu ain ~ PAHALA!
suami setubuh isteri ~ PAHALA!
main kenyit² mata dengan isteri ~ PAHALA!

Allahurabbi.. SERONOKNYA.. ^_____^

Tapi kalau couple? Tak dapat pahala, senyum² manja pon dah BERDOSA.

Wednesday, December 14, 2011

VALIDASI...OH VALIDASI


salam...
baru ade mood nak menulis...
semalam siap xde mood nak memasak lg...
nasib baik Mr. Hubby memahami...
love u a lot Darlin'....

nape xde mood?
hahaha
aku kene validasi arini...
utk apa?
naik pangkat...
dah setahun perap sijil degree aku...
skrg nak digunakan...
itupun stelah semua kriteria kecemerlangan dipenuhi...
dari DH 29 ke DH 42...
DH42....same je mcm DH41....
bezanyer...aku ade diploma...
DH41 direct entry....
kriteria apa?
mesti dah g kursus peningkatan kemahiran (PPK)...
ade buat inovasi dalam P&P....cikgu2 mesti faham kot
agak2nyer apa inovasi aku...
hehehe...klik DISINI
kene beri sumbangan...sekurang2nyer 5...
sumbangan luar dan dalam institusi...
contoh sumbangan luar?
mcm2 lg la...

ALHAMDULILLAH...
selesai suda...
back to normal life....
xmo moody2 lg....
hikhikhik

Saturday, December 10, 2011

Nasi dagang utk Mr. Hubby

inilah makanan aku & Mr.Hubby utk hari ini...
berhujung minggu di rumah...
setelah 2 minggu menyibukkankn diri utk majlis perkahwinan adindaku...

resepi?
resepi asal di sini...kat My Resepi...
tp aku dah alter...
ini resepi aku

NASI
4 cawan beras nasi dagang kelantan
1 kotak santan
garam
1 sudu besar halba
bawang & halia (dihiris halus)
air

GULAI IKAN TONGKOL
1 kotak santan
15-20 tangkai cili kering (blend)
4 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + lengkuas (blend)
1 paket kecil rempah kari ikan
3 keping asam keping
garam
gula
2 ekor ikan tongkol (saiz sederhana)

ACAR
2 batang timun
1 batang lobak merah
1 biji lada besar
1 biji bawang besar
garam + gula + cuka

CARA2 nak masak:
NASI
beras dibasuh & direndam 1 malam.
Kemudian kukuskan beras di dalam pengukus selama 5-10minit.
sementara itu, masakkan santas cair yg dicampur dgn bawang & halia...
jgn lupa letakkan garam & halba
bila mendidih, matikan api & gaulkan nasi yg dikukus.
kukuskn semula nasi tadi hingga kembang.
biarkan seketika.
setelah itu angkat, gaulkan dengan santan pekat.
dan kukus semula hingga hingga beras kembang.

GULAI IKAN TONGKOL
kukus ikan bersama asam keping & sedikit air hingga masak.
masukkan bahan2 lain di periuk berasingan..
kacau hingga mendidih.
kemudian masukkan ikan yg direbus
hidangkan apabila santan & ikan telah mendidih

ACAR
hiris timun & lobak
mayang bawang & lada besar
campur semua bahan ke dalam bekas.
masukkan cuka + garam + gula.
simpan di dalam peti ais utk seketika.

SIAP!!!!!



Tuesday, November 29, 2011

Wednesday, November 23, 2011

Kasih: BAB 6

Tidur, makan, tidur, makan. Rupanya dah hampir sebulan aku kenal Azlan. Diam tak diam love flower dah berkembang. Setiap hari aku jumpa Azlam. Tapi tak pernah jemu, mungkin kerana dia nie seorang yang ambil berat, pandai memujuk, pandai nyanyi dan romantik. Saat-saat indah bersama sering kami ukir di taman cinta yang terbina. Walaupun begitu, cinta kami yang semakin hangat membara tak pernah ada yang tahu. Cuma Cikgu Anhar yang tahu hubungan kami berdua dan geng-geng aku dan geng Azlan.

Setiap petang pasti ada mata yang meliar memandang kami. Itupun kami buat tak tahu. Malah, Azlan sering dicabar demi membuktikan cintanya padaku. Peristiwa paling seronok, bila dapat main bola bersama Azlan dan rakan-rakan, Atas dasar cinta sejati & suci, Azlan tak pernah ambil peluang ke atasku, malah dia sering menasihatiku apabila bergaul dengan lelaki. Hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa aku menyayanginya.

Tuesday, November 22, 2011

TENTANG DHIA


Lirik Lagu: DHIA
Penyanyi: Ady Putra

Sejak bertemu kau dan aku
Menusuk jantungku mula jiwaku
Merelakan diriku menjadi milikmu
Itu yang ku mahu
Itu yang ku mahi...cintamu

Sinar mentari pasti
Menyinar rahsia sunyi
Biarlah ku bermimpi
Terlena dibuai sepi
Dhia khayalan cinta
Selama ini kuharapkan
Cuba engkau fahami
Takkan dirimu dilukai

kredit utk: nurizspace.com

TAHNIAH HARIMAU MUDA

pic' kredit: utusan




penantianku xsia2 mlm tadi....

sangat berpuas hati...

walau emosi sedikit terganggu krn astro tetiba biol sbb hujan...

walaupun xdpt tengok permainan utk 30 minit terakhir....
aku tetap dpt menyaksikan tendangan penalti...

jantung berdetap kuat...

macam nk luruh...

alhamdulillah...



EMAS buat skuad HARIMAU MUDA

menewaskan Indonesia 4-3

selepas terikat 1-1

Friday, November 18, 2011

Hayat Galeri

HAYAT GALLEY OPENING
selangkah kehadapan, seribu penghayatan


banyak pertandingan dan aktiviti yg dijalankan sempena perasmian Hayat Gallery...
antaranya adalah archiphoto, pimp-my-bot, calligraphy,
shopping bag, straw artwork & logo uniti
enjoy the photo...


hasil seni halus pelajar



susun atur...



para pensyarah berbincang mengenai susun atur bandaraya melaka
yg disediakn oleh pensyarah & pelajar senibina



pic' sketch & photo snap dr pelajar



aku di Gallery Hayat



penerangan dari penyelaras program kpd Ketua Jabatan



calligraphy & pimp-my-bot

Kasih: BAB 5

Aduh! Sakitnya kepala aku. Nak ke tak nak. HAri tu aku merungut nak couple. Ha! Sekarang dah ada yang terpikat, buat susah aku aje. Tengok si Azlan ni, romantik orangnya. Kalau dapat mesti best punya. Tapi kalau clash mampuslah aku.

"Hoi! Eriy. Berangan ke?", tanya As.
"Macam mana, dah beri jawapan pada Azlan ke?", tanya Eiza.
"Aku tengah fikirlah ni, nak jawab ya @ tidak".
"Eriy! Aku tak setuju kau jadi couple ngan Lan. Dia tu bukannya budak baik".
"Habis, kau ingat kita ni baik sangat ke? Dahla hari-hari kita kacau anak dara orang, lepastu kacau orang tua dan aku pulak pernah bantai orang. Sampai jadi kes".
"Terpulangla pada kau Eriy. Kau leader dan aku harap kau tak lupa kami", pinta Roy.

Percayalah sahabatku, aku takkan lupakan korang. Aku akan buktikan pada semua yang Azlan akan berubah dan lemas dalam permainan ini.

~~~~~~~~~~~~

"Shaz, mana Lan?".
"Entah, belum sampai lagi agaknya".
"Eh! Zack pun ada?".
"Ni ha! Si Shaz nie suruh teman, dia takut".
Selepas aku beritahu pada Shaz perasaan sebenar aku terhadap Lan yang datang lambat tu, barulah aku tahu sebenarnya Azlan datang awal & dia bersembunyi di kelas 6A.(Alamak malunya...!)

Thursday, November 17, 2011

Sayangku Casper


TERBAIK!
hahaha...
buat aku selalu tersenyum
dia TIA....lurus bendul...
RAF....karakter yg menawan...
paling penting...
buat diri kembali muda
hehehe

novel ke 3 Mazni Aznita di Prima...
xrugi membelinya...
tp aku masih menanti Kasihku Arina II.... :-(

~~~~~~~~~

cinta pertama adalah keramat di hati
rindu pertama adalah penamat di jiwa
is love supposed to last throughout all time
or it is like trains changing at random stops?

Tuesday, November 15, 2011

PECAH

sinopsis

Bank CIMB Shah Alam simpan harta. Herman, Alan, Radi & Don sempat lari dengan wang. Namun Alan ditembak pengurus bank. Parah. Mereka sepakat ke hospital.

Rumah Seri Memori simpan warga emas. Bakar-sang penghuni dimamah usia - tiba2 tumbang. Hilang sedar. Lidya-sang jururawat - & Dr Vivian gegas bantu. Mereka sepakat ke hospital.

Hospital Tengku Ampuan Rahimah simpan nyawa. Alan di wad kecemasan. Bakar di wad lelaki. Herman-Don-Radi mahu cabut namun terbantut. Lereta kandas, sedang Inspektor Paul tiba pantas. Pintu pagar hospital dikawal, mereka perlu cari akal.

Herman-Lidya cinta hati. Dalam denyut debar Herman; di celah kerunyut gebar Bakar; satu-persatu kisah terpongkah. Satu-persatu PECAH.

~~~~~~~

sebuah cerita terbitan FIXI.
hasil tulisan seorang blogger.
MENARIK...
xkan mahu berhenti MEMBACAnya...


Thursday, November 10, 2011

Kasih: BAB 4

Sudah seminggu aku mengenali Azlan. Tadi waktu rehat, Faizal jumpa aku. Dia kata Azlan nak jumpa. Apahal pulak...Aku ada buat salah ke? Entah-entah dia marah pasal hari tu tak. Mampuslah aku.

"Siti Norsyahira Bt. Abdul Aziz", panggil Cikgu Ros.
"Eriy, cikgu panggil", beritahu Eiza.
"Ada ape?"
"Syahira, cepat ada orang nak jumpa", beritahu Cikgu lagi

Aku pun melangkah terpaksa ke luar dari library. Budak ni tak tahu ke, orang tengah seronok baca buku cerita, dia nak jumpa pulak. Siapa pulak yang suka no kacau aku nie.

"Syira", panggil Faizal.
"apa".
"Cepatla...Azlan nak jumpa kau dekat sana".
"Faizal, aku ada kelas la".
"Alah sekejap aje. Azlan kata kalau kau tak nak datang, dia jerit nama kau kuat-kuat".
"Jeritla kalau berani".
"Azlan.........."
"OK...OK...Aku pergi jumpa dia"

Aku masuk semua ke library.
"Edly, Shaz".
"Apa?". Jawab Edly & Shaz serentak seraya memandangku.
"Jom ikut aku jumpa Azlan"
"Buat apa", tanya Edly (sememangnya group aku tak suka aku berkawan dengan Azlan).
"Entah, aku tak tahu"
Aku, Shaz & edly terus keluar dan memakai kasut. Kami berjalan bersama-sama dengan diiringi oleh kura-kura dan kambing (Faizal & Kamil).

~~~~~~~~~~~~~~

"Syira, sebenarnya Azlan dah lama minat kat Syira".
"Apa? Minat dekat Eriy! Sebab apa?"
"Entahla. Tapi sejak tingkatan dua, masa kawan-kawan bercerita pasal awak, saya dapat rasakan seperti ada yang menarik pada diri awak".
"Habis tu, kenapa Azlan xpernah tegur Eriy".
"Lan takut sebab dikeliling awak adalah lelaki".
"Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....(25harkat) takkan takut. Eriy dengar Azlan nie playboy betul ke?"
"Dulu adalah. Tapi semenjak bertemu Syira hari tu, Azlan dah berubah".
"Tiba-tiba aje stop! Eriy tak ada bagu ubat guna-guna pun".
"Syira, can you be serious and listen what I want to talk with you"
"Yelah...yelah.OK, cakap apa Lan nak cakap"
"Syira, sebenarnya Lan sayangkan Syira and can you be my girl, please....".
"Apa!!!jadi kekasih? Oh, NO!"
"Please Syira.....Azlan amat sayangkan Syira. I LUV U"
"Tapi, Eriy bukanlah gadis yang gemar mempunyai kekasih. Satu kekita dulu, Eriy pernah ada kekasih, malangnya Eriy ditinggalkan tanpa pesan. So, Eriy tak nak perkara tu berulang. Lagi satu, Eriy nie tomboy. Kalau tak percaya tanya Shaz".
"Yelah, Eriy memang tomboy Azlan. Lagi pun dia nie otak gila-gila sikit. Sikit aje tau", sokong Shaz.
"Itu tak penting, yang penting Syita sudi jadi girl Azlan".
"Kalau macam tu, tunggu keputusan Eriy malam esok. Tempat biasa. Kalau tak tahu tanya Shaz".


Tuesday, November 1, 2011

i-CITY vs ICT

VS


salam...
menarikkan n3 kali nie...
i-CITY vs ICT

i-CITY...tempat indah mencuci mate diwaktu malam
gemerlapan cahaya berwarna-warni
membuat hati berbunga-bunga indah
hehehe

tp

tetap xleh lawan ICT
ICT?
Ikan Celup Tepung
hehehe...
semua hasil laut dicelup ke tepung dan digoreng rangup..
sedap hingga menjilat jari...
THUMP UP!!!!
TERBAIK...
di Teluk Ketapang, Kuala Terengganu
makan begitu sahaja tanpa nasi...
ade ikan tuka...ikan kembung...sotong...udang...
semua dicelup tepung....

selamat menikmati kedua-dua 'ict' walau ditempat yg berbeza...

Tuesday, October 18, 2011

my new blog...

salam...
sy br build up 1 blog br...
sila la berkunjung ke....

apa ade dlm blog ini?
sebenarnyer blog ini dibuat utk perkongsian ilmu bersama anak2 didik sy...
ttp sy juga mengalukan kedatangan anda semua...
klu nk jd follower lg BAGUS...
hope to hear a good comment from bloggers...
need some comments 4 improvements...
see ya...
TQ

Saturday, October 15, 2011

projek akhir

anak2 didikku sedang buat kerja di makmal



poster presentation


inilah hasil kerja anak2 didikku selama 1 semester..
hari dinanti telah tiba..
semua penat lelah & idea yg disumbangkan...
akan disimpul menjadi 1 hari isnin nie...
mereka akan membentangkan hasil kajian utk 1 semester...
moga semua akan berjalan lancar...


campuran dengan nisbah 1:2:4



50% campuran EPS


25% campuran EPS


75% campuran EPS



Tuesday, October 11, 2011

D' Alam Damai Campsite, Tapah

 citer yg hampir lapuk...
aku ikut Mr. Hubby bw anak2 didiknyer ke program movitasi...
ade aktiviti jungle tracking....flying fox, abseiling...night walk...
tp semua tu aku xikut...
aku sekadar dtg ke sini utk berehat...
tp tempatnyer cantik....
usah mengharap layanan 5 bintang...sbb ini camp site...
budak2 pun tido kat khemah jenis A je...lupa nk snap pic'
just enjoy every pic'...
program berlangsung di
D' Alam Damai,
Mukim Chenderiang
Daerah Batang Padang
Tapah, Perak...

 dewan terbuka utk aktiviti


 rumah penginapan....sama serupa mcm rumah org asli


 pemandangan dr dlm rumah....
hehehe...
xde pintu ...tutup pakai banner aje...
siang panas tp malam....SEJUK


pemandangan waktu pagi di camp site...

Friday, October 7, 2011

Doa Pengantin 4


Dengan nama Allah,
Yang MAha Pemurah, Lagi Maha Penyayang

Ya Allah Ya Tuhan Kami
" Kami memohon restumu, berkatilah majlis ini semoga berjalan dengan sempurna sepertimana yg Engkau hendaki.
Limpahkanlah barakah & rahmat juga keampunan Mu kepada pasangan ini

ISMAIL & GURUSENABEE (contoh)

Jadikanlah rumahtangga mereka sakinah, mawaddah & waramah dlm ketaatan terhadapMu.
Kurniakanlah kepada mereka zuriat yg soleh & solehah serta 
berikanlah ketenangan kepada mereka di dunia & akhirat.
Sempurnakanlah iman serta agama mereka dengan berkat ikatan ini,
 moga perkongsian hidup mereka berkekalan hingga ke akhir hayat."


~~~~~~~~~

SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT 
ISMAIL & GURUSENABEE
YANG AKAN MELANGSUNGKAN PERKHAWINAN ESOK...

Monday, October 3, 2011

chegu zubir nak kumpul blogger ikut negeri..jom join





saya blogger dari negeri : SELANGOR

                        url blog saya : http://arinahsanat.blogspot.com

nak tahu air nie panas ke tak?


salam...
byk cerita yg nak dikongsi sebenarnyer...
tp xberkesempatan nak tulis...
baru habis minggu audit...
dari kisah sambutan marhaban, duduk berkampung menyediakan soalan final, g site camping sampai la...
latest story minggu ini..

hahaha...
sedih sebenarnyer...
tapi, bila teringat kisah disebaliknyer aku pasti tersenyum...
cuba tengok pic' di atas....
kesian melihat belakang tangan anak buahku,fakrul...
MELECUR TERKENA AIR PANAS

kisah bermula lebih kurang jam 10 pagi hari sabtu...
aku dah berada di rumah ibu mertua...
ipar duai ku br sampai dr shah alam...
aku tidak menghiraukan kedatangan mereka sbb anak buahku yg kecil, hafiz akan menangis klu aku menghampiri die....
aku rase die fobia...takut diterbalikkan oleh aku...
hahaha...
tp aku perasan sesuatu, ke mana menghilang suara anak buahku yg sulong...
aku pun mencarilah serata rumah krn katenyer die kene chicken pop..
bila aku jumpa, die sedang bersendirian menonton televisyen...
aku sekadar bertanya khabar n berbual kosong...
untuk pengetahuan semua, fakrul baru berusia 4 tahun...
aku melihat kesan2 chicken pop di badannya...
aku melihat sesuatu yg pelik di bhgn belakang tapak tangannya...
bila di aju soalan...die ckp sakit..
aku tanye kpd ibu mertuaku kerana kesan tersebut agak pelik seperti melecur...
kata mak...chicken pop mmg mcm tu...
tak puas hati...aku tanyer pada birasku...
die yg berasa pelik, terus memeriksa luka tersebut...
dan bertubi2 soalan ditanyer..
akhirnya anak buahku mengaku terkena air panas...

suami ku terus membawa fakrul ke klinik...
sepanjang perjalanan die sekadar mendiamkan diri...
selepas bertemu doktor...
suamiku bertanya mcm mana leh kene air panas...
dan jawab fakrul...
AKOI SAJE TEKAN BUTTON BOILER TU & TADAH TANGAN,
AKOI NAK TAHU AIR TU PANAS KE TAK?
hahaha....krn semangat ingin tahu yg tinggi...die bereksperimen....
alahai Fakrul....napela xcaya air kat boiler tu mmg panas....
xde setitispun air mata penyesalan...
die mmg tabah mencari jawapan bg soalan yg bermain di benaknyer selama ini...

Tuesday, September 27, 2011

Kasih: BAB 3

     Pagi-pagi aku dah bersiap nak pergi ke sekolah. Aku pakai T-shirt dan track suit. Persiapan taklah menyeronokkan, tetapi acara paling best ialah acara tarik tali.
     "Eriy, kalau berani kau tegurlah mamat handsome tu", kata Shaz.
     "Ah, malulah".
     "Apa pulak, dia tu playboy kau tahu!".
     "Aku tahu, girl dia tahun lepas Kak Emy kn?".
     "Aku dengar dia dah putus, kalau kau terror, tackle la dia".
     "O.K. Aku sambut cabaran kau. Tengoklah siapa aku, mesti boleh dapat punya".
Lantas aku mengatur langkah ke arah Azlan. Sebenarnya dia tu bukan handsome sangat pun. Cuma dia top kat sekolah pasal terror main football.
     "Hai Azlan, takkan tarik tali aje kot? Kak Emy mana?"
     "Tarik tali ajelah, nak tarik tangan siapa lagi?"
     "Hei, tarik tangan Kak Emy la".
     "Lan dah clash ngan dia".
     "OOOOOOooooo....(50 harkat), kalau ada pengganti, Azlan sudi tak tarik tangan dia?"
     "Siapa Syira?"
     "Adalah!!!!!!!!",jeritku sambil berlari menghampiri rakan-rakanku.
                                                   
,,,,,,,,,,,,,,,,
     "Amacam, boleh tahan tak?"
     "Cayalah, Eriy. Aku tabikla kat kau", kata Shaz.
     "Hoi, tak nak balik ke?", tanya As.
     "Hai, baru pukul 10.00, dah nak balik?" kata Eiza.
     "Relakla, bagi aku can kacau Lan dulu".
     " Mak ai....baru kenal dah panggil nama pendek", kata As
     "Tengok orangla".
Aku, Shaz, As dan Eiza mengatur langkah ke blok B. Bangunan itu adalah jalan utama bagi penduduk (pelajar) SMTHO untuk pulang ke istana (rumah la).
     "Eriy! Eriy! Azlan lalu".
     "Mana-mana?".
    "Tu ha, di dengan Rizal la".
    "Lantakla....aku nak tegur Lan bukan Rizal".
Apabila Azlan lalu, aku terus menegurnya.
     "Hai, Lan".
     "Oh, Syira. Apa hal".
     "Nak tahu tak siapa yang nak jadi pengganti Kak Emy?"
     "Hah, siapa?"
     "Emmmm,aku la. Nak tak tarik tangan Syira nie!"
     "Nak, nak", seraya itu juga Lan menghulur tangan.
     "Nah".
Azlan dengan cepat cuba menyambar tanganku. Cepat-cepat aku menarik tanganku.
     "Mana boleh......" kataku
     "Tak apa......"jawab Lan dalam nada merajuk. Azlan lantas berlalu. Aku memanggilnya.
     "Azlan! Janganlah marah, aku bergurau je".
Azlan terus berlalu tanpa berkata sepatahpun. Aku mula diselimuti rasa kesal dan resah. Kami pun mula bergerak ke istana masing-masing.

~~~~~~~~~~~~

Sebelum masuk tidur, aku membuka diariku dan mula menulis.

9 Julai
Hari peperiksaan makin hampir. Satu persiapan pun belum aku buat. Tapi, aku rasa seronok hari ini. Aku dapat berkenalan ngan Azlan hero sekolah tu...Tadi sewaktu bertentangan mata dengannyaseperti ada yang misteri dalam matanya. Jelingan matanya, ADUH....bisa menggugurkan jantungku...hehehe..Alamak, mata dah mengantuk.Bye,bye.


Wednesday, September 14, 2011

Kasih: BAB 2

     Jam di dinding menunjukkan pukul 1.30 petang. Aku lantas mencapai towel dan pergi ke bilik mandi. Ah! dah pukul 2.00, aku cepat-cepat mengemas bag. Cepat-cepat mencapai basikal di tepi rumah dan mengayuhnya laju-laju. Masa berlalu pantas.
     Seperti biasa, aku mengambil homework di dalam bag dan membuat kerja rumah yang diberi oleh cikgu di sekolah tadi.
      "Mak oi, banyaknya." Selesai buat kerja sekolah, aku terus masuk tidur.
      "Esok ada sambutan Hari Guru, nak bawa apa yek? Ah! susahnya. Duit tak ada, tak payah beli apa-apa lah." Tersenyum dan aku pun memejamkan mata untuk beradu.     

Tuesday, September 13, 2011

Aidilfitri 2011

bersama cinta hatiku


salam....
mungkin agak terlewat...
tp nk jugak tunjuk pic' aidilfitri 2011
aku seronok sgt thn nie...
sbb semua adik-beradik aku dpt berkumpul...
selalunyer aku ngan adik yg bongsu akan bergilir raya...
tp atas sbb yg xdpt dielakkan...semua ade thn nie
SUKA...SUKA...SUKA...
enjoy pic' aidilfitri kami...
terutama pic' buah hatiku Hakim...
yg seronok menggaul rendang..



family besarku


trio sister


adik-beradikku & anak buahku...


buah hatiku..Hakim, yg sibuk menggaul rendang


sempat lg posing ngan upin kesayangannyer

Wednesday, September 7, 2011

Kasih: BAB 1

"Kring, kring!!!!!!!! Loceng tamat waktu sekolah berbunyi. Aku mengatur langkah pulang ke rumah. Di pintu pagar, Shaz, Eiza, Ira, Roy & As menanti penuh kesetiaan. Sebagai ketua kumpulan, aku memang dihormati & disayangi. Entah apa yang aku miliki sehingga mereka benar-benar menyayangi diriku pun aku tidak tahu. Tahun ini merupakan tahun terakhir kami bersama. Kemudian masing-masing akan membawa diri.

"Hoi, Eriy! Cepatlah, dah lambat ni", sapa Eiza.
"Ha ah! Dah pukul 1.15. Kau tak pergi tuisyen ke?" tanya Roy.
"Sekejap, aku tengah fikir macam mana nak lulus SPM ni".
"Alamak, itu yang difikirkannya", kata As.
"Eriy, kau tak ingat ke motto kumpulan kita?", tanya Ira.
"Ialah,'Belajar biar lepak, result biar gempak' ", jawab Roy.
"Korang bolehlah, tapi aku ni....takde couple mana boleh".
"Alah, nanti jelah cari", kata As menenangkan aku.

Kemudian masing-masing senyap dan membawa diri pulang ke rumah.

Wednesday, August 24, 2011

Besday Mr. Hubby

salam...
semalam besday Mr. Hubby...
xtahu apa nak masak utk die...
bukala persoalan di FB...ramai yg bg idea...
thanks kengkawan...

bermula ngan waktu berbuka...
aku masak makanan fav' die...
ikan masak asam pedas & sayur peria goreng...
pastu balik dari terawih...
aku sediakan die kek coklat ngan filling bluberry...
aku xg terawihla menyiapkan kek besday boy...
hehehe...
nak resepi?
Klik di SINI...
cuma kali nie..bekas ditukar menjadi lebih kecil...
supaya lebih comel n cute...


inilah rupa cupcake coklat blueberry khas buat Mr. Hubby



ucapan buat Mr. Hubby...

sayang...
kasih sayang & cintaku makin mekar setiap hari...
aku ingin selalu disampingmu...
meniti hari-hari susah & senang...
doa dalam solatku..
agar kau sentiasa di rahmati n diberkati olehNYA..
agar kau sentiasa berjaya dalam setiap perkara yg kau lakukan...
agar kau sentiasa ceria selalu..
dan yg paling penting...aku sentiasa dihatimu...
umuah! SAYANG ABANG...

Tuesday, August 23, 2011

Part 3: Mana Mak?

(Beberapa tahun kemudian)


Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, "Mana mak?".

Hanya Adik yang jawab, "Mak dah tak ada."

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Part 2: Mana Mak?

(Dua puluh tahun kemudian)


Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, "Mana Mak?"

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, "Tak tahu."

Ayah tanya Angah, "Mana Mak?"

Angah menonton tv. Angah jawab, "Mana Angah tahu."

Ayah tanya Ateh, "Mana Mak?"

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?" Ateh menjawab, "Entah."

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, "Mana Mak?"

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, "Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!"

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak . Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, "Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka." Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Part 1: Mana Mak?

Kisah “Mana Mak??”

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, "Along mana?'

Mak jawab, "Ada di dapur tolong siapkan makan."

Ayah tanya Mak lagi," Angah mana?"

Mak jawab, "Angah mandi, baru balik main bola."

Ayah tanya Mak, "Ateh mana?"

Mak jawab, "Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?"

Ayah tanya lagi, "Adik dah balik?"

Mak jawab, "Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik."

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...